Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Εθελοντισμός: το φάρμακο για τη ματαιοδοξία

Της Παυλίνας Παπαδοπούλου, Υπ. Τοπικής Συμβούλου Ν. Νικομήδειας – "Δράση με Γνώση"
 
DSC06826-1Ο εθελοντισμός μπήκε ξαφνικά στη ζωή μου, όταν το όραμα του Δημήτρη Τραπεζανλή (υπ. δημοτικός σύμβουλος) βρήκε την άμεση ανταπόκριση του Μ.Π.Σ "Ο Αριστοτέλης", για τη σύσταση της περιβαλλοντικής ομάδας "Θέλω το χωριό μου καθαρό".
Σε λιγότερο από δέκα ημέρες, και μετά από τις κινητοποιήσεις του Δημήτρη, ο οποίος με δική του παρέμβαση εξασφάλισε χορηγίες για γιλέκα, γάντια, αντισηπτικά και γενικά για όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό, η ομάδα ανέλαβε δράση. Καθαρίσαμε τους τσιμενταύλακες περιμετρικά της εκκλησίας, τα πάρκα της Ν. Νικομήδειας και μαζέψαμε τα σκουπίδια από τη γέφυρα του '66 έως την Παλιά Λυκογιάννη.
Ο απολογισμός ήταν 115 σακούλες σκουπίδια! Η εμπειρία ήταν ανεπανάληπτη! Μπορεί το σώμα μας να καταπονήθηκε, αλλά η καρδιά μας πλημμύρισε από ενθουσιασμό. Σκεφτείτε να είχαν κάθε χωριό και πόλη τη δική τους ομάδα. Δεν θα άλλαζε μόνο το φυσικό τοπίο αλλά και οι συνειδήσεις των ανθρώπων, γιατί ο εθελοντής αποκτά διαφορετική θεώρηση των πραγμάτωνΟ εθελοντής δρα με γνώμονα τον άνθρωπο. Παραμερίζει το εγώ και προβάλλει το εμείς και το μαζί. Κατανοεί πως για να ευδαιμονήσει η κοινωνία, στην ολότητά της, θα πρέπει κάθε άνθρωπος ξεχωριστά να πράττει το σωστό. Να είναι συνεπής απέναντι στη φύση και στο συνάνθρωπό του.

DSC06822-1
Με αυτό το σκεπτικό, επικοινώνησα προ μηνών και με την Ιερά Μητρόπολη Βέροιας, με σκοπό να παραδίδω μαθήματα σε μαθητές, των οποίων οι γονείς δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να τα εγγράψουν σε κάποιο φροντιστήριο. Υπάρχουν ήδη άνθρωποι που καλύπτουν αυτήν την ανάγκη, χωρίς να περιμένουν κάποιο αντάλλαγμα, καθώς αυτό υπερκαλύπτεται από την ψυχική ικανοποίηση που εισπράττουν.
Σας προτρέπω, λοιπόν, να γίνεται όλοι εθελοντές, σε όποιον τομέα πιστεύετε πως μπορείτε να φανείτε χρήσιμοι και είμαι βέβαιη πως τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, σε κοινωνικό και σε προσωπικό επίπεδο. Η κρίση αξιών είναι ορατή σε όλους τους τομείς και ο εθελοντισμός είναι το φάρμακο για να γιατρέψουμε τη ματαιοδοξία μας.
DSC06836-1Ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει! Ορμώμενη από το στίχο "Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μονάχοι", του γνωστού τραγουδιού, σας λέω τούτο:
Υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη. ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΥΣ!
Υπάρχουν άνθρωποι, στους οποίους αρκούν δέκα λεπτά από το χρόνο σας. ΕΧΕΤΕ ΧΡΟΝΟ; ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΝ!
Υπάρχουν άνθρωποι ανήμποροι. ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟΥΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: