Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

"Η Βέροια πρωτοπορεί" - Εκδηλώσεις για την Οδική Ασφάλεια στη Βέροια


Με στόχο την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων μέσω της πρόληψης, διοργανώνεται η "Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας" στη Βέροια, από τις 4 μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, όπως τονίστηκε σε συνέντευξή τύπου που παραχώρησε ο Δήμος της Βέροιας και η εταιρία Motor Press Hellas, το μεσημέρι της Πέμπτης στο Δημαρχείο Βέροιας. Εν τω μεταξύ, συνταρακτικά ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ημαθίας Διονύσης Ντόβας για τα τροχαία ατυχήματα στην Ημαθία το 2010, καθώς μέχρι τώρα έχουμε θρηνήσει ήδη 15 νεκρούς και 41 τραυματίες.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται σε συνεργασία με το Δήμο Βέροιας και την Αντιδημαρχία Αθλητισμού και Νεολαίας αλλά και το Χιονοδρομικό Κέντρου Σελίου.
Παρόντες – ήταν εκπρόσωποι της Motor Press Hellas και συγκεκριμένα η κ. Πόπη Μαρτάκη και ο δημοσιογράφος Στέργιος Μανώλης, η Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, ο πρόεδρος του χιονοδρομικού κέντρου Σελίου Στέργιος Ζυγουλιάνος, ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Νίκος Κογκέζος ο διευθυντής Πυροσβεστικής υπηρεσίας του νομού Ημαθίας Πυραγός Διονύσης Ντόβα και ο διευθυντής της τροχαίας Βέροιας Διονύσης Κούγκας.



Συνταρακτικά τα στοιχεία για την Ημαθία το 2010:
105 τροχαία ατυχήματα - 15 νεκροί και 41 τραυματίες


"Η Βέροια πρωτοπορεί"
Στην αρχή το λόγο πήρε η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, η οποία αφού ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στο να γίνει πραγματικότητα η "εβδομάδα οδικής ασφάλειας", τόνισε ότι σκοπός είναι να υπάρξει μια ενημέρωση σε όλους τους πολίτες για τα τροχαία ατυχήματα στην χώρα μας. «Πολλές φορές υπάρχουν αβλεψίες και η κακώς εννοούμενη ελληνική "μαγκιά", που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στον οδική ασφάλεια», είπε, υποστηρίζοντας ότι η Βέροια πρωτοπορεί και σε τέτοιου είδους ζητήματα, αφού είναι η πρώτη επαρχιακή πόλη, εκτός Αθήνας – Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιούνται τέτοιους είδους εκδηλώσεις. Ο Αντιδήμαρχος Βέροιας Γιώργος Μιχαηλίδης, τόνισε επίσης πως οι εκδηλώσεις θα βοηθήσουν και στο να προβληθούν όλα τα ωραία σημεία της πόλης της Βέροιας, έτσι ώστε να προβληθεί τουριστικά η περιοχή.



Η κ. Μαρτάκη, η οποία κατάγεται από τη Βέροια, μίλησε για την άριστη συνεργασία που έχει με τον κ. Ζυγουλιάνο, πρόεδρο του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου, ο οποίος πρότεινε να γίνουν αυτές οι εκδηλώσεις, που θα προβάλουν και το Σέλι, ενώ ο ίδιος ο κ. Ζυγουλιάνος εξέφρασε την άποψη πως εκτός από την τουριστική προβολή οι εκδηλώσεις θα πρέπει να περνάνε ένα κοινωνικό μήνυμα. "Πρέπει όλοι να συμβάλουμε στο να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα και ο καλύτερος τρόπος είναι μέσω της πρόληψης. Στη χώρα μας υπάρχει έλλειψη κυκλοφοριακής παιδείας στα σχολεία", δήλωσε ο Διοικητής της Τροχαίας κ. Κούγκας και συνέχισε λέγοντας ότι οι αστυνομικοί δεν έχουν ως σκοπό να φοβερίσουν τον κόσμο ούτε να εισπράξουν χρήματα, αλλά να σώσουν ανθρώπινες ζωές.


"Η συμμετοχή μας σε αυτές τις εκδηλώσεις δεν είναι υποχρέωση αλλά μια κατάθεση ψυχής. Μόνο αν δεις ένα τροχαίο ατύχημα καταλαβαίνει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα. Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν μπορούσαν να κοιμηθούν για μέρες ή είχαν προβλήματα με την οικογένεια τους, λόγω των εικόνων που είχαν αποτυπωθεί στο μυαλό τους", είπε ο κ. Ντόβας. Ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας παρουσίασε και στατιστικά στοιχεία που αφορούν την Ημαθία, για τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων και τον αριθμό των νεκρών και τραυματιών μέσα στο 2010.

Στην περιοχή της Βέροιας, μέχρι σήμερα είχαμε 46 τροχαία ατυχήματα, 3 νεκρούς και 16 τραυματίες. Στην περιοχή της Αλεξάνδρειας είχαμε 27 τροχαία ατυχήματα, 10 νεκρούς και 14 τραυματίες. Στην περιοχή της Νάουσας είχαμε 32 τροχαία ατυχήματα, 2 νεκρούς και 11 τραυματίες. Συνολικά μέχρι τώρα είχαμε 105 τροχαία ατυχήματα, 15 νεκρούς και 41 τραυματίες. Όσον αφορά τα αίτια των ατυχημάτων όπως είπε ο κ. Ντόβας είναι τα προφανή. Υπερβολική ταχύτητα, μέθη, αντικανονικές προσπεράσεις και γενικά μη εφαρμογή του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Τον ρόλο της πρόληψης στο θέμα αυτό ανέπτυξε και ο κ. Κογκέζος, ενώ την βασική εισήγηση για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν παρουσίασε ο γνωστός δημοσιογράφος Στέργιος Μανώλης, ο οποίος τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή είναι αφιερωμένη στα παιδιά των οποίων οι γονείς χάθηκαν σε τροχαίο ατύχημα και περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις.

Από τις 4 Οκτωβρίου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Ωρολογίου της Βέροιας μια ειδική, πρωτότυπη, κατασκευή σχετική με την επικινδυνότητα των πίσω καθισμάτων και με κεντρικό τίτλο "Ζήστε την Απόλυτη Ανασφάλεια". Στόχος είναι να προβληματιστεί η τοπική κοινωνία για το πόσο επικίνδυνα είναι τα πίσω καθίσματα όταν ταξιδεύουμε χωρίς τη ζώνη ασφαλείας. Παράλληλα, από την ημερομηνία αυτή θα διανέμονται ενημερωτικά έντυπα σε όλη την πόλη, με ταυτόχρονη αφισοκόλληση στο νομό Ημαθίας.
Σήμερα Παρασκευή, θα αφιχθούν από την Αθήνα στη Βέροια 10 νέα 4Χ4 μοντέλα αυτοκινήτου μαζί με το συντακτικό επιτελείο του Auto Τρίτη. Το Σάββατο 9 Οκτωβρίου το κομβόι των αυτοκινήτων θα πραγματοποιήσει φωτογράφηση στην Παναγία Σουμελά, τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου και στην πόλη της Βέροιας. Καθόλη τη διάρκεια των ημερών θα διανέμονται πολυσέλιδα περιοδικά για την οδική ασφάλεια.

Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, στην κεντρική εκδήλωση (πλατεία Ωρολογίου) που θα είναι αφιερωμένη στα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους σε τροχαίο ατύχημα, θα διανέμουμε μπαλόνια με ήλιο στα οποία θα είναι αναγεγραμμένο το μήνυμα "Ποτέ Ποτό & Οδήγηση". Στο σημείο αυτό θα βρίσκονται και τα 10 τετρακίνητα μοντέλα μαζί με το συντακτικό επιτελείο του περιοδικού, προκειμένου να υπάρξουν συζητήσεις για θέματα οδικής ασφάλειας.

Λίγο πριν το μεσημέρι της Κυριακής 10 Οκτωβρίου, η ΕΜΑΚ (Πυροσβεστικό Σώμα) θα πραγματοποιήσει παρουσία κοινού στον χώρο των εκδηλώσεων πραγματικό απεγκλωβισμό ατόμου από τρακαρισμένο αυτοκίνητο. Στόχος είναι να καταδείξουμε μια καθημερινή -σκληρή- πραγματικότητα και τα τραγικά αποτελέσματα των πολλών τροχαίων ατυχημάτων στους ελληνικούς δρόμους. Στο κοινό που θα παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις και σε όλη την πόλη, θα διανεμηθεί ειδικό πολυσέλιδο έντυπο για την οδική ασφάλεια και αλκοολόμετρα.

Χορηγοί της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, το Hotel Αιγές Μέλαθρον, ο ξενώνας "Αρχοντικό Μποζίνη", ο ξενώνας "Καραφώλα", η εταιρία ξύλινων δομικών στοιχείων EU.RO.CO., το αρτοζαχαροπλαστείο-cafe Caldo, ο φούρνος Κόγια και η ούζο-ψαροταβέρνα "Αγγέλων", ενώ χορηγοί επικοινωνίας είναι το TV Μακεδονία, η εφημερίδα "Μακεδονική" και ο ραδιοφωνικός σταθμός Energy 88,3FM.

Δεν υπάρχουν σχόλια: