Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Χαρούλα..."Πρώτος Πυλώνας – Επένδυση στην Ανάπτυξη"


"Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης και της ελλιπούς ρευστότητας, ο Δήμος Βέροιας, ο μοναδικός δήμος σε ολόκληρη τη χώρα, εξασφάλισε και αξιοποιεί μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ανάπτυξης που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ. Από καιρό αναλάβαμε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες συντάσσοντας επενδυτικό σχέδιο συνολικού προϋπολογισμού 50.000.000€ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το οποίο περιλαμβάνει:(α) έργα υποδομής, (β) δράσεις για ενθάρρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, (γ) παρεμβάσεις για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, (δ) τομές για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των δημοτών. Τα έργα αυτά είναι ανταποδοτικά, που σημαίνει ότι τα έσοδα που θα δημιουργούν τα έργα, αυτά τα ίδια έσοδα θα τροφοδοτούν την κατασκευή νέων υποδομών. Η εξασφάλιση της ανταποδοτικότητας ήταν ένα κύριο κριτήριο της Ευρώπης προκειμένου να στηρίξει το σχέδιό μας.

Αν και από τον Μάιο του 2010 η Δημοτική μας Αρχή έλαβε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, επιλέξαμε στρατηγικά να περιμένουμε τον "Καλλικράτη" και την οριστικοποίηση των συνενώσεων, προκειμένου να διευρύνουμε τη χρηματοδοτική ροή προς το Δήμο μας. Τον στόχο αυτόν τον πετύχαμε! Εγκρίθηκε η συμμετοχή στο πρόγραμμα όλων των υπό συνένωση περιοχών, εξασφαλίζοντας έτσι εγγυημένη πρόσβαση στις αναπτυξιακές δράσεις που προβλέπει ο Στρατηγικός μας Σχεδιασμός για το Δήμο. Εξασφαλίσαμε έτσι το αυτονόητο για εμάς: Ίσες Ευκαιρίες Ανάπτυξης για Όλους, με την Εγγύηση της Ευρώπης!

Στρατηγικός μας στόχος είναι η ανάδειξη του νέου Δ. Βέροιας ως ενός αυτόνομου περιφερειακού οικονομικού πόλου της Μακεδονίας αλλά και του Μητροπολιτικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης. Η επιλογή μας αυτή στηρίζεται στα εξής δεδομένα:

 Στη θέση μας ως κομβικού σημείου που ευνοεί την ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών (οδικοί άξονες ΠΑΘΕ & Εγνατία, η ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης).
 Στο σοβαρό ενδεχόμενο μεταφοράς του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης στη δυτική πλευρά της πόλης.
 Στην ύπαρξη των ΤΕΙ στην περιοχή της Σίνδου αλλά και ΑΕΙ στην πόλη της Βέροιας, όπως και στη λειτουργία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στο αντικείμενο της "Επιστήμης του Διαδικτύου – Δίκτυα της Ζωής".
 Στην ύπαρξη της Ακαδημίας Μετεκπαίδευσης της Αστυνομίας με την προβλεπόμενη αναβάθμισή της.
 Στη μεταφορά της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στην περιοχή της Σίνδου.
 Στην ανάπτυξη του προαστικού σιδηροδρόμου.
 Στις πολλαπλές ευκαιρίες που προκύπτουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από την πολύτιμη εμπειρία που αποκομίσαμε συνεργαζόμενοι μαζί της την τελευταία τετραετία.

Οι πολιτικές μας είναι πολιτικές εξωστρέφειας, πολιτικές που ευνοούν τη σύγκλισή μας με το ευρωπαϊκό αλλά και το παγκόσμιο γίγνεσθαι, πολιτικές που απορρέουν από την ένταξη της χώρας μας στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Εργαλεία για την προώθηση των παραπάνω επιλογών μας αποτελούν οι νέες αναπτυξιακές δομές που δημιουργούνται στο Δήμο μας, όπως η Εκτελεστική Επιτροπή, η Αναπτυξιακή Ομάδα Εργασίας και η Αναπτυξιακή Α.Ε. Στις προτεραιότητες μας είναι η σύνταξη ενός Περιβαλλοντικού Σχεδίου Γενικής Διάταξης (master plan) όλου του Δήμου με ορίζοντα το 2020, δεδομένου ότι το 2020 οι ενεργοβόρες κοινωνίες δε θα είναι πλέον αποδεκτές.

Η Επένδυση στην Ανάπτυξη αποτελεί τον Πρώτο Πυλώνα του Προγράμματός μας. Απαντάμε με συγκεκριμένο σχέδιο και προτάσεις στις προκλήσεις του Μέλλοντος".

Τονίζεται τέλος ότι το 24-σέλιδο Πρόγραμμα του συνδυασμού "Συμπολιτεία" έχει ήδη αρχίσει να διανέμεται σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του νέου Δήμου, διατίθεται από το Εκλογικό Κέντρο του συνδυασμού στην οδό Μητροπόλεως 26 στη Βέροια ενώ οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να το αναζητήσουν και ηλεκτρονικά στην Ιστοσελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: