Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Άξονας 2ος : Ισχυρή Γεωργική και Κτηνοτροφική Ανάπτυξη

Ο Δήμος μας διαθέτει ισχυρά πλεονεκτήματα στον πρωτογενή τομέα. Είμαστε η μεγαλύτερη δύναμη στην παραγωγή βόειου κρέατος στην Ελλάδα. Είμαστε πρώτοι στην παραγωγή ροδάκινου, περίφημη είναι η πιπεριά Αγ. Γεωργίου, όπως και η ντομάτα Ριζωμάτων, χωρίς να παραγνωρίζουμε τη σημασία και των άλλων καλλιεργειών.

Η απρόσκοπτη διάθεση των τοπικών προϊόντων, αγροτικών και κτηνοτροφικών αλλά και η ποιοτική μεταποίησή τους, αποτελούν κλειδί για την οικονομία του τόπου μας.

Συνεργαζόμαστε στενά με φορείς και υπηρεσίες για την περαιτέρω  υποστήριξη και ενίσχυση του τομέα και επιδιώκουμε να ενταχθεί ο Δήμος μας στο Πρόγραμμα “έξυπνης εξειδίκευσης”, το οποίο περιλαμβάνει καινοτόμες δράσεις που θα οδηγήσουν σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές.


Για τη γεωργία:

Δημιουργούμε γραφείο που θα ασχολείται με θέματα γεωργικής ανάπτυξης, σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, συνεταιρισμούς και συλλόγους για την ανάπτυξη. Στο γραφείο αυτό θα μπορούν να συστεγάζονται αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί. Πρώτη μέριμνα είναι η εκπόνηση        “Ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης και προώθησης αγροτικών προϊόντων”.

Προωθούμε μεταξύ άλλων:
Τις εγχώριες και ειδικές καλλιέργειες σε συνεργασία με πανεπιστήμια, φορείς του Δημοσίου, συνεταιρισμούς και αγροτικούς συλλόγους. Τη δημιουργία βιολογικής αγοράς, την ολοκλήρωση της δημιουργίας και λειτουργίας γυναικείων συνεταιρισμών Δασκίου, Βεργίνας, Αγ. Βαρβάρας. Επίσης, το θεσμό των πολύ-λειτουργικών και επισκέψιμων αγροκτημάτων, τα οποία συνδυάζουν την αγροτική παραγωγή με την οικοτεχνία – μεταποίηση προϊόντων με παραδοσιακές συνταγές. Την υποστήριξη των αγροτών στην αναζήτηση εξωτερικών αγορών. Την προβολή και προώθηση αγροτικών προϊόντων με διάφορα μέσα, όπως συμμετοχή σε αγροτικές και τουριστικές εκθέσεις. Την υλοποίηση του έργου “Μετατροπή αίθουσας Δ.Δ. Μακροχωρίου σε εκθετήριο παλαιών αγροτικών εργαλείων, εξοπλισμού αγροτικών νοικοκυριών και πολιτιστικής κληρονομιάς περιοχής” στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου Μακροχωρίου. Για το έργο κατατέθηκε πρόταση από την παρούσα Δημοτική Αρχή και αναμένεται η ένταξή του στο πρόγραμμα Leader.

Ο συνδυασμός μας είναι ο μόνος που παρέχει ένα ολοκληρωμένο, πολύπλευρο και στοχευμένο σχέδιο δράσης για τη γεωργική και κτηνοτροφική ανάπτυξη, που στηρίζεται στην επιστημονική επάρκεια των στελεχών, την επαγγελματική τους εξειδίκευση και τη διοικητική τους εμπειρία.

Στοχεύουμε:

Στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αγροτών μέσα από ημερίδες, συνέδρια, εκθέσεις, εργαστήρια που οργανώνονται στις Δημοτικές Ενότητες με θέματα: Συστήματα ολοκληρωμένης καλλιέργειας, Νέες καλλιέργειες,  Αρδευτική αγωγή, Μεταποίηση, Συγκρότηση ομάδων παραγωγών.

Διεκδικούμε:

-Την προβολή του τσίπουρου, των κρασιών και των κηπευτικών της περιοχής.
-Την κατοχύρωση του ροδάκινου ως προϊόντος ονομασίας προέλευσης
(ΠΟΠ).
-Την εκπαίδευση, κατάρτιση και συμβουλευτική αγροτών (νέο μέτρο ΣΕΣ).
-Τη διαχείριση και εξοικονόμηση του αρδευτικού νερού (νέο μέτρο ΣΕΣ)

Για την κτηνοτροφία:

-Βελτίωση και καλύτερη διαχείριση των βοσκοτόπων αξιοποιώντας το ΣΕΣ
2014-2020, ώστε να μη χάνονται επιδοτήσεις για τους κτηνοτρόφους.

-Δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου. Στο Δήμο συνυπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες διαφορετικού μεγέθους: μεγάλες, μεσαίες αλλά και οικογενειακές μονάδες που εκτρέφουν τα ζώα τους μέσα στα χωριά. Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί κτηνοτροφικό πάρκο, ύστερα από σχετικό διάλογο με τους κτηνοτρόφους και τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο τη χάραξη πολιτικής στην εκτροφή των ζώων και στη συνολική διαχείριση των κτηνοτροφικών προϊόντων, με όφελος την αύξηση της προστιθέμενης αξία τους. Στοχεύουμε έτσι στην ορθή και οικονομικότερη διαχείριση των αποβλήτων, με επιπλέον οφέλη την καλύτερη υγιεινή του ζωικού κεφαλαίου και την προστασία του περιβάλλοντος.

-Εξασφάλιση λειτουργικών εγκαταστάσεων, καταμερισμό εργασιών, επιμερισμό κόστους, μονάδες μεταποίησης κτηνοτροφικών προϊόντων, διάθεση σε εμπορικά καταστήματα εντός του πάρκου.
-Ποιοτικότερο υγειονομικό έλεγχο – πιστοποίηση ποιότητας των προϊόντων για επιτυχή διείσδυση στις αγορές.
-Αισθητική αναβάθμιση του αγροτικού τοπίου.

Με Δράση και Γνώση απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών!

Με ψυχραιμία και υπεύθυνο λόγο χαράζουμε το κοινό μας μέλλον!

Δεν υπάρχουν σχόλια: