Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Δημοσιοποίηση εσόδων - δαπανών των συνδυασμών

Ανατρέχοντας τις εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα αυτήν με αριθμό 9 και Aριθ.Πρωτ. 10812/14-3-2014 που αναφέρεται στις "Eκλογικές δαπάνες, διαχείρηση και δημοσιότητα των οικονομικών των περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών και των υποψηφίων ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 18η Μαίου 2014" στο παρακάτω άρθρο

"5.3. Δημοσιοποίηση εσόδων - δαπανών στην Κεντρικη Βάση Δεδομένων του ΥΠ.ΕΣ.

Άρθρο 10: το άρθρο αυτό, ορίζει ότι το καθεστώς που διέπει τις οικονομικές συναλλαγές των συνδυασμών και των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, πρέπει να ανταποκρίνονται στη επιτακτική θεσμική και κοινωνική ανάγκη για δημοσιότητα και διαφάνεια των εσόδων και δαπανώς τους. Για το σκοπό αυτό, θα δημιουργηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών μια Κεντρική Βάση Δεδομένων, στην ιστοσελίδα της οποίας οι συνδυασμοί και υποψήφιοι θα αναρτούν τα έσοδα, τις δαπάνες τους και τα οικεία παραστατικά.
Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για συνδιασμούς και υποψηφίους σε δήμους μέχρι 10.000 κατοίκους.
Έως την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και το αργότερο μέχρι την ανακήρυξη συνδυασμών, οι επικεφαλής των συνδυασμών ή οι διαχειριστές τους οφείλουν να ζητήσουν τον ειδικό κωδικό πρόσβασης προκειμένου να αναρτήσυν τα έσοδα τους και τις δαπάνες τους στη Βάση αυτή.
Η μη τήρηση της ανωτέρω υποχρέωσης, ή η απόκρυψη ή παραποίηση των οικονομικών τους στοιχείων, συνεπάγεται τις αντίστοιχες κυρώσεις ή ακόμη και έκπτωση του επικεφαλής και των υποψηφίων σε περίπτωση υπέρβασης των δαπανώς τους κατά 1/3 του ανωτάτου επιτεπόμενου ορίου αυτών.
Ειδικότερες τεχνικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες θα καθοριστούν με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών."

και στη συνέχεια στο site του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου και η Ανάρτηση των Εσόδων και Δαπανών https://diafaneia.singularlogic.eu/diafaneiaportal/ , διαπίστωσα ότι μόνο ΔΥΟ (2) συνδυασμοί από την Ημαθία, είναι ΤΥΠΙΚΟΙ με την άνω απόφαση.
Η ανακήρυξη των συνδυασμών έγινε το περασμένο Σάββατο... ας ξεκινήσουν κάποτε να εφαρμόζονται οι αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: