Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Δημαρχιακή μοναρχία.


Στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα και… προεκλογικά.

Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά τουφέκια πέφτουν. Επιτέλους, πάνω που άρχισε να πιάνει η προθερινή σπαρίλα. Τόσο καιρό ακόνι ακόνι στους κυνόδοντες, ώρα να δούμε πια τι δαγκωνιές κάνουν. Ανάψανε τα αίματα κι ο κανόνας ότι η ψωροκώσταινα θυμάται ν’ αναπνεύσει κάθε που’ χει Ευρωμπάσκετ, Μουντιάλ και εκλογές δεν βρήκε πάλι εξαίρεση. Μπαίνει δειλά δειλά ο Μάιος κι οι πάνω από 1000 υποψήφιοι ξεπροβάλλουν σαν τα γυναικεία μπούτια και τα κουνούπια. Οι στρατιές των Λάνιστερ, των Σταρκ και των Ταργκάριεν ρίχνονται στο πεδίο της μάχης κι ο Σιδηρούν Θρόνος με τις χίλιες λεπίδες της Δημαρχίας περιμένει καινούργιο πωπουδάκι. 



Ανάμεσα στ’ αναπάντητα ερωτήματα της ανθρωπότητας, αν υπάρχει Θεός, ποιος έχτισε τις πυραμίδες ή τι είπε τελικά ο Οκκάς στον Καρεμπέ έμελλε να προστεθεί ακόμη ένα: γιατί τόσοι πολλοί υποψήφιοι; Ίσως η απάντηση να’ ναι απλή, ίσως πάλι πιο σύνθετη, για την ώρα όμως μπορώ να δώσω μια διπλή ερμηνεία. Ας ξεκινήσω με μια λιτή αναφορά στο επουσιώδες και λιγότερο σημαντικό, το παραβολάκι του 50άρικου κάθε υποψήφιου δημοτικού συμβούλου, απότοκο της μνημονιακής λογικής «φασούλι το φασούλι» για να προχωρήσω στην εξήγηση του ταχυδακτυλουργικού τρικ. Το εμφανές της μεσοβέζικης λύσης να καταπολεμηθούν τα υψηλά ποσοστά αποχής των ψηφοφόρων. Όταν η ένδεια οραμάτων αδυνατεί να εμπνεύσει, να συστρατεύσει και ν’ αναδείξει τη σπουδαιότητα του λευκού φακέλου, όταν το προϊόν δεν είναι ικανό να μιλήσει από μόνο του, χρειάζονται οι κράχτες. Κοινώς, όσα δε φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια. Το νόμισμα βέβαια έχει πάντα δύο όψεις. 


Φαινομενικά καταρρίπτεται ο μύθος του υποψηφίου, του εξέχοντος και κατέχοντος μιας τοπικής κοινωνίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να εκφραστεί πολιτικά και να εκφράσει. Ένα τρόπον τινά ριζικό format προσώπων ε; Κολοκύθια με τη ρίγανη και κατάρα στο λαδέμπορα! Εκεί ακριβώς κρύβεται η παγίδα. Πού βρίσκονται όλοι αυτοί επί της ουσίας; Είναι όργανα παραγωγικά ή μια αδιάφορη κρεατοελιά στο σώμα της πόλης; Έχουν τη δύναμη του λόγου και του νου ή κρύβονται πίσω από τα φουστάνια ενός επικεφαλής κι απλά παπαγαλίζουν ένα remix του «Γιώργο άλλαξέ τα όλα» χωρίς πρόταση; Πόσοι απ’ αυτούς μοιράστηκαν στα μέσα κάτι από τα θέλω τους, το πώς στο διάολο φαντάζονται τη Βέροια 5 χρόνια μετά; Στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα και… προεκλογικά χαμογελαστά σε μια θεωρία «ό,τι αρπάξει η κάλπη μας». Προεκλογικές πόρνες και νταβατζήδες. Από κανέναν δεν χρειαζόμαστε να μας υποδείξει τι είναι ο απέναντι, γιατί αυτό αφενός προσβάλλει την κρίση μας κι αφετέρου, μπορούμε το κάνουμε και μόνοι μας. Τον εαυτό του μπορεί να τον εκθέσει κάποιος ή μόνο μέσα από τον ετεροπροσδιορισμό και τη στείρα καραμέλα του «νέου» προσπαθεί να στολίσει το βιογραφικό του; Νέος είναι κι ο τελευταίος πρωινός έρπις κάτω απ’ το χείλος. Από μόνο του δεν προσθέτει πόντους.


Το πιο ασφαλές κριτήριο των αυτοδιοικητικών εκλογών κι αυτό που ορισμένοι στην κυριολεξία ουρανοκατέβατοι προσπαθούν πάση θυσία να συγκαλύψουν είναι ότι σ’ αυτήν την κάλπη δεν ψηφίζουμε ούτε χαμόγελο ούτε χειραψία ούτε το νικητή της μάχης της αφίσας κι εν έτει 2014, των διαδικτυακών αναρτήσεων. Αν δε μάθαμε στα ύστερα του χρόνου να πονηρευόμαστε απ’ αυτά, το Ζάλογγο δεν είναι δα και μακρυά. Δεν ψηφίζουμε ούτε καν για δήμαρχο, αλλά για την εκλογή της νέας Αρχής του τόπου κι αυτό σημαίνει ομάδα, σημαίνει αξιολόγηση όχι προσώπου αλλά επιτελείου, σημαίνει σύνολο στελεχών που θα κληθούν να πάρουν στα χέρια τους την τύχη της πόλης. Κι Ομπράντοβιτς να έχεις (που δεν έχουμε), πού πας με τα λιμά; Αλλιώς το ψηφοδέλτιο θα είχε μόνο ένα όνομα και θα μιλούσαμε για δημαρχιακή μοναρχία. Και για να μιλήσω με όρους των ημερών, αυτή πρέπει να είναι η Εξεταστική και το πόρισμά της στην κρίση του καθενός. Πέντε χρόνια είναι πολλά για να τα χαρίσουμε σε νεράιδες με κατ’ επίφαση μαγικά ραβδάκια που όλα θα τα διορθώσουν…
JUMBO: Είμαστε παντού!
MIKEL: χαχαχα
ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ
κείμενο | μιχάλης_χασιώτης
επιμέλεια | αλέξανδρος_κόγκας+τάσος_θώμογλου    
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: