Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Άξονας 3ος : Τουριστική Ανάπτυξη

Ο Δήμος μας διαθέτει ισχυρούς πόλους έλξης επισκεπτών και προοπτικές για την ανάπτυξη πολλών, ήπιων μορφών τουρισμού. Ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγών, οι βυζαντινοί ναοί της Βέροιας, μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι σε όλο το Δήμο, το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, η Παναγία Σουμελά, ναοί και μοναστήρια, τα στενά του Αλιάκμονα και οι ορεινοί όγκοι του Βερμίου και των Πιερίων, το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο του Σελίου και το αγροτικό τοπίο με τις εναλλαγές του στις εποχές του χρόνου δημιουργούν ένα εξαιρετικό πλαίσιο τουριστικής ανάπτυξης. Ένα πλαίσιο που ενισχύεται από πολιτιστικές δράσεις σε όλη τη διάρκεια του έτους, γιορτές, ήθη και έθιμα, γαστρονομία. Αντιμετωπίζουμε τον τουρισμό ως μια οικονομική δραστηριότητα με πολλές δυνατότητες ανάπτυξης, η οποία συνδέει τον πρωτογενή και δευτερογενή με τον τριτογενή τομέα και αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής.

Ο πολιτιστικός τουρισμός κρατάει τα σκήπτρα ενώ με τις δικτυώσεις, τις διαδημοτικές συνεργασίες και την εξωστρέφεια, πετύχαμε τα τελευταία χρόνια την ανάπτυξη και άλλων μορφών τουρισμού και κυρίως του Προσκυνηματικού.
Το μέχρι τώρα έργο:
-Έχουμε στα χέρια μας έτοιμη μελέτη, εγκεκριμένη από το Δημοτικό Συμβούλιο, για την ανάπτυξη ψηφιακής πολιτιστικής διαδρομής στο ιστορικό κέντρο της Βέροιας. Το πρόγραμμα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οδηγεί τον επισκέπτη στις παραδοσιακές γειτονιές της Βέροιας, τον ξεναγεί στα μνημεία της, του προβάλλει όψεις της ιστορίας της. Διεκδικούμε την άμεση χρηματοδότησή του.
-Συνιδρύσαμε τη Διαδημοτική – Ενδοπεριφερειακή Συνεργασία «Στις Ρίζες του Μ. Αλεξάνδρου», μαζί με τους Δήμους Δίου-Ολύμπου, Νάουσας και Πέλλας, με σκοπό την τουριστική ενοποίηση του γεωγραφικού χώρου όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε, εκπαιδεύτηκε και στέφθηκε βασιλιάς ο Μέγας Αλέξανδρος.
-Υπογράψαμε Σύμφωνο Πολιτιστικής και Τουριστικής Συνεργασίας με το Δήμο Θεσσαλονίκης, ανταλλάσοντας τεχνογνωσία και εμπειρία αλλά και διεκδικώντας μέρος της τεράστιας τουριστικής κίνησης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας.
-Δημιουργήσαμε τον «Έξυπνο Οικισμό» που επιτρέπει να προωθήσουμε έναν υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό τουριστικό οδηγό για το Δήμο μας.
-Εκδώσαμε έντυπο ενημερωτικό υλικό που προβάλλει την περιοχή μας.
-Συμμετείχαμε σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού.
-Ήμασταν οι πρώτοι που αγκαλιάσαμε την πρωτοβουλία Via Egnatia, έναν άξονα τουριστικής ανάπτυξης κατά μήκος της Εγνατίας οδού.
Και προχωράμε:
Ενισχύουμε το Γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Το γραφείο συνεργάζεται με τους φορείς, τις υπηρεσίες, τα σωματεία και τους συλλόγους που συνδέονται με τον τουρισμό και στηρίζουμε δράσεις προώθησης - προβολής, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Νέας Προγραμματικής Περιόδου. Επιπλέον:
1.  Συνεχίζουμε και πυκνώνουμε τη συμμετοχή μας σε εκθέσεις στην Ελλάδα
και το εξωτερικό.
2.  Δημιουργούμε ειδική ιστοσελίδα για την προβολή της περιοχής, αξιοποιώντας τις υποδομές και το έργο που έγινε μέχρι σήμερα.
3.  Εκδίδουμε πρόσθετο ενημερωτικό υλικό, έντυπο και ψηφιακό, για όλο το
Δήμο, όπως χάρτες με θεματικές διαδρομές.
4. Υλοποιούμε το έργο «Προβολή και προώθηση των Συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών εφαρμογής της προσέγγισης LEADER του Καλλικρατικού Δήμου Βέροιας», που εντάχθηκε στο Leader.
5.  Εκδίδουμε την ιστορία του ροδάκινου στην περιοχή, διανθισμένη με συνταγές για τη χρησιμοποίησή του στη ζαχαροπλαστική, μαγειρική, ποτοποιία.
6.  Υποστηρίζουμε καινοτόμες ενέργειες σύνδεσης της τοπικής γαστρονομίας
με τον τουρισμό.
7.  Υποστηρίζουμε και ενισχύουμε σημαντικές δράσεις τοπικής εμβέλειας με στόχο την ανάδειξή τους σε δράσεις εθνικής εμβέλειας, όπως η Γιορτή Ροδάκινου στο Διαβατό, η Γιορτή Τσίπουρου στον Τρίλοφο, η Γιορτή Κρασιού
στη Βέροια και άλλες παρεμφερείς διοργανώσεις.
8.  Υποστηρίζουμε και ενισχύουμε αθλητικές διοργανώσεις εθνικής και διεθνούς εμβέλειας, όπως τον ημιμαραθώνειο Φιλίππειο δρόμο, τη Βικελαία γιορτή ποδηλάτου, φιλοξενία πανελλήνιων, ευρωπαϊκών και διεθνών τουρνουά.
9.  Συνεργαζόμαστε με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, φορείς, συλλόγους
και ιδιώτες που εμπλέκονται στη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου, με στόχο την αναζήτηση λύσης για την εύρυθμη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου και την ένταξή του σε αναπτυξιακά – χρηματοδοτικά
προγράμματα.
10. Υποστηρίζουμε και ενισχύουμε παραπέρα τις σημαντικές δράσεις πολιτισμού που αναπτύσσει ο δήμος μας, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας και τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χορού.
11. Εντάσσουμε όλες τις τοπικές πολιτιστικές δράσεις σε ένα ετήσιο ενιαίο πρόγραμμα του δήμου, τις αναβαθμίζουμε ποιοτικά και τις προβάλλουμε, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα της προσέλκυσης περισσότερων επισκεπτών.
12. Συμμετέχουμε σε θεματικά δίκτυα που απευθύνονται σε ειδικές ομάδες τουριστών, όπως στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου, Via Egnatia, Δρόμοι του Κρασιού, EuroVelo routes (ποδηλατικές διαδρομές).
13. Προωθούμε περαιτέρω τις διαδημοτικές συνεργασίες.
14. Προωθούμε τον αγροτουρισμό.
15. Βελτιώνουμε τις υποδομές και την ολοκληρωμένη σήμανση.
16. Υλοποιούμε το έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση περιπτέρου ενημέρωσης και πληροφόρησης επισκεπτών στην παραλίμνια έκταση στη γέφυρα Αλιάκμονα», (Leader).
17. Υποστηρίζουμε τη βελτίωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών με προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, όπως το Erasmus+ και αξιοποιώντας το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων.
18. Συνεργαζόμαστε με τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης
(Κοι.Σ.Π.Ε.) Ημαθίας «Δεσμός» στην υποδοχή και πληροφόρηση των επισκεπτών.
19. Ενημερώνουμε για τα πολλαπλά οφέλη, υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε
ξενοδοχεία και εστιατόρια να αποκτήσουν οικολογικό σήμα ποιότητας, όπως το Πράσινο Κλειδί (Green Key), ένα Διεθνές Πρόγραμμα που απονέμει οικολογικό σήμα ποιότητας για τον τουρισμό. Οι επιχειρήσεις με το σήμα αυτό τοποθετούνται στους καταλόγους κατάταξης που προτείνουν κατά προτεραιότητα τα μεγάλα τουριστικά γραφεία της Ευρώπης.
20. Συνεχίζουμε την πίεση για την ανάδειξη του Προϊστορικού Οικισμού Ν.
Νικομήδειας

Με "Δράση και Γνώση" απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών!
Με ψυχραιμία και υπεύθυνο λόγο χαράζουμε το κοινό μας μέλλον!”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: