Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Κώστας Βοργιαζίδης: "Ο λαϊκισμός δε με φοβίζει!" Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου

Πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον Λαό εφ' όλης της ύλης έδωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης.

- Κ. Βοργιαζίδη, φτάσαμε αισίως δύο ημέρες πριν τις εκλογές τις 18ης Μαΐου. Πώς θα χαρακτηρίζατε την προεκλογική περίοδο που ολοκληρώνεται;
Ήταν αναμφίβολα ένας μακρύς και κουραστικός αγώνας. Οι «ιδιοτροπίες» του Καλλικράτη και το ρευστό πολιτικό σκηνικό, θεωρώ ότι έθεσαν σε όλους μας πολύ σημαντικά προβλήματα που έπρεπε να ξεπεράσουμε. Ο συνδυασμός μας όμως, τον οποίο έχω την τιμή να ηγούμαι, με άριστη οργάνωση και προγραμματισμό, κατόρθωσε να βγει νικητής σε αυτή την πρώτη "μάχη", τη μάχη των διαδικασιών, της προετοιμασίας, των διατυπώσεων.


- Μιας και μιλάμε για τις "ιδιοτροπίες" του Καλλικράτη, όπως τις χαρακτηρίσατε, πώς κρίνετε την περιπέτεια του Χρήστου Σκουμπόπουλου;
Αυτό που συνέβη με την ανακήρυξη του συνυποψηφίου, Χρήστου Σκουμπόπουλου, είναι μάλλον πρωτοφανές, για τα τοπικά χρονικά. Κάποιοι, διάβασα, έσπευσαν να δηλώσουν ότι δήθεν τον "θέλουν στις εκλογές, ισότιμα", και άλλα διάφορα ωραία. Μου έρχεται στον νου η δήθεν άδολη παρέμβαση του κ. Καραπαναγιωτίδη. Δηλαδή με συγχωρείτε… Κάποιος έχει πέσει, με πολιτικούς όρους, και αυτός που έχει κάθε συμφέρον να τον βλέπει πεσμένο, τού απλώνει το χέρι για να τον σηκώσει. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Προφανώς και Δημάρχους βγάζει ο λαός και όχι τα δικαστήρια. Μέχρι εδώ όμως, δεν θα σχολιάσω κάτι άλλο, γιατί ακριβώς δεν επιθυμώ να βγουν λανθασμένα συμπεράσματα. Ο κόσμος κρίνει.

- Εμπιστεύεστε το κριτήριο του κόσμου; Θέλω να πω, θεωρείτε ότι το εκλογικό σώμα του Δ. Βέροιας έχει σήμερα καθαρή και δίκαιη κρίση με την οποία θα προσέλθει την Κυριακή το πρωί στις κάλπες;
Η καθαρότητα της κρίσης των δημοτών μας δεν είναι ούτε περισσότερη ούτε λιγότερη από εκείνη όλων των Ελλήνων πολιτών, στις μέρες μας. Επικρατεί θυμός και αγανάκτηση. Οι καταστροφική προσκόλληση των διοικούντων στις μνημονιακές πολιτικές, πολιτικές χωρίς φαντασία, χωρίς δημιουργικότητα, στείρες και λαοκτόνες, έβγαλαν απ’ όλους το χειρότερό μας εαυτό. Κάθε αιρετός, εκ των πραγμάτων, θεωρείται σήμερα διαπλεκόμενος, εκ των προτέρων ανίκανος να διαχειριστεί τις τύχες του λαού. Άδικο αλλά η δυσπιστία όλων βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ. Υπό αυτή λοιπόν την έννοια, η ψυχραιμία και η σοβαρότητα αποτελούν εγγυήσεις ορθής επιλογής την Κυριακή που έρχεται. Και επειδή πάντα ο Βεροιώτης ήταν ψύχραιμος και δημοκράτης στις επιλογές του, ναι, προφανώς και εμπιστεύομαι απόλυτα την κρίση του. 

- Ακόμα κι αν η κρίση του δεν θα ταυτιστεί με τις προσδοκίες σας;
Μα και βέβαια! Είναι δυνατόν μια κρίση να είναι σωστή μόνο όταν μας βολεύει; Θα μου πείτε, διάφοροι χρησιμοποίησαν διάφορα ξεθωριασμένα τεχνάσματα για να κερδίσουν τη λαϊκή εύνοια. Μιλώ για την παλαιοκομματική μέθοδο του λαϊκισμού και της παροχολογίας. Ωραία, και τι να κάνω; Αυτοί οι άνθρωποι είναι γεννημένοι έτσι. Παθολογικά εξαρτημένοι από την εξουσία, μετέρχονται κάθε μέσου προκειμένου να την κατακτήσουν. Συνήθισαν ξέρετε, να βλέπουν τους εαυτούς τους μια ζωή στην πολιτική. Επαγγελματικά. Φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, χαιρετούρες και δημόσιες σχέσεις, κούφια λόγια και έργο μηδέν. Σας ξαναλέω, οι δημότες μας είναι άνθρωποι νοικοκύρηδες και ψύχραιμοι. Δεν φοβάμαι το λαϊκισμό σ’ αυτές τις εκλογές, γιατί θα τον κερδίσω.

- Δέχεστε, όπως είναι αναμενόμενο, σφοδρή κριτική από κάθε πλευρά του πολιτικού σκηνικού. Τελικά, είστε ή όχι διάδοχο σχήμα της σημερινής δημοτικής αρχής; Είστε ή όχι ο "άρχοντας των δακτυλιδιών";
(Γέλια). Τουλάχιστον, ξέρετε, ο συγκεκριμένος ήρωας, τελικά έσωσε τους ανθρώπους και έφερε τη γαλήνη στον τόπο του (γέλια). Ακούστε, είναι αστείο να μιλάμε για διαδοχή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δακτυλίδια αλλάζουν χέρια στους κομματικούς σχηματισμούς, το καταλαβαίνω. Αλλά να μιλάμε για δαχτυλίδια σε αυτοδιοικητικές πολυσυλλεκτικές συνεργασίες, είναι μάλλον αστείο. Είναι μεγάλη η τιμή να συγκεντρώνεται στο πρόσωπό σου αθροιστικά μια σωρευτική εκτίμηση και μια προτροπή να αναλάβεις τα ηνία μιας παράταξης και εν τέλει, με τη θέληση του κόσμου, τη Δημαρχία του Δήμου. Κανείς στη "Δράση με Γνώση" δεν πολιτεύεται εν κρυπτώ. Ούτε στη "Συμπολιτεία" της Χαρούλας Ουσουλτζόγλου συνέβη αυτό. Εκτός από μια φορά. Οι πρώην κρυπτόμενοι συνάδελφοι σήμερα κοσμούν με την υποψηφιότητά τους το ψηφοδέλτιο του κ. Καραπαναγιωτίδη. Ο κόσμος κρίνει, όπως είπα.

- Θεωρείτε ανήθικη, πολιτικά, την επιλογή τους;
Δεν επιθυμώ να τοποθετηθώ ούτε να προβώ σε προσωπικές κρίσεις.

- Κύριε Βοργιαζίδη, ποια είναι τελικά η γνώμη σας; "Δήμος Βέροιας" ή "Δήμος Αιγών"; 
Ευχαριστώ που θέτετε το ζήτημα. Σας απαντώ ευθέως: δεν με απασχολεί καθόλου. Και εξηγούμαι, για να μην παρεξηγηθώ. Ακαδημαϊκές ανησυχίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας έχουν για μένα στην παρούσα φάση δευτερεύουσα, για να μην πω τριτεύουσα σημασία. Έχω να λύσω προβλήματα κοινωνικής συνοχής, κοινωνικής ευημερίας, δημόσιας υγείας ή και τάξης ακόμη, και συζητάμε σήμερα, σα να μην συμβαίνει τίποτα, αν είναι μείζον θέμα αυτό της μετονομασίας; Όχι, άκαιρη στιγμή άνοιξε.

- Σαφής η τοποθέτησή σας. Να πάμε λίγο στα θέματα του Δήμου κι ας πιάσουμε αυτό των αδέσποτων ζώων. Γνωρίζετε ότι η αγανάκτηση του κόσμου είναι τεράστια. Μπορεί από αυτό το θέμα να χαθούν οι εκλογές;
Φυσικά και μπορούν! Από κάθε τι μπορεί να χαθούν ή να κερδηθούν εκλογές, ιδίως όταν  πρόκειται για κάτι τόσο σημαντικό. Κοιτάξτε, καθαρά λόγια: το θέμα με τα αδέσποτα ζώα το χειρίστηκε η κ. Βέτα Αρχοντάκη. Εκ του αποτελέσματος, απέτυχε. Επιβράβευση της αποτυχίας της ήταν η επιλογή της στο ψηφοδέλτιο του κ. Καραπαναγιωτίδη. Μετά από αυτήν, από το 2013, το θέμα το ανέλαβε ο Θεόφιλος ο Κορωνάς, και ήδη σε ένα χρόνο αποκτήσαμε την πολυπόθητη άδεια, όπως προβλέπει η νομοθεσία, προκειμένου να γίνουν οι υποδομές που απαιτούνται. Ήταν τόσο δύσκολο για την κ. Αρχοντάκη; Μάλλον ήταν.

- Είδαμε κ. Βοργιαζίδη να παρουσιάζετε πρώτος το πρόγραμμά σας. Ασκήθηκε όμως κριτική ότι αποτελεί "ευχολόγιο" ή καλύτερα μια δέσμη μέτρων τα οποία μπορεί και να μην υλοποιηθούν ποτέ. Πώς το σχολιάζετε; 
Είμαστε πράγματι οι πρώτοι που "κατεβήκαμε", αν θέλετε, στη μάχη των εκλογών, με ένα δομημένο και υπεύθυνο πρόγραμμα. Διαφωνώ κάθετα με την κριτική ότι είναι "ευχολόγιο". Το πρόγραμμά μας, το οποίο στηρίζεται σε 8 θεμελιώδεις άξονες δράσης, είναι πρόγραμμα προσαρμοσμένο στο νέο ΕΣΠΑ, να το πω έτσι, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, πρόγραμμα που «πατάει» σε υπάρχουσες δομές και τις αναβαθμίζει ή δημιουργεί εκ του μηδενός δράσεις για την αντιμετώπιση των αυξημένων κοινωνικών προβλημάτων. Δεν θα ακούσετε ούτε ακούσατε ποτέ στο λόγο μου, «ξύλινες» και πολυφορεμένες εκφράσεις. Ψυχραιμία, ρεαλισμός, υπευθυνότητα. Η αλήθεια. Σε αυτά τα πλαίσια σχεδιάστηκε το πρόγραμμα για την επόμενη πενταετία. 

- Κλείνουμε κ. Βοργιαζίδη, όπως ξεκινήσαμε. "Κυριακή κοντή γιορτή", λέει ο λαός. Δώστε μας το τελικό σας πολιτικό στίγμα. Γιατί να ψηφίσει ο κόσμος τον Κώστα Βοργιαζίδη και τον συνδυασμό του;
Τις εβδομάδες που πέρασαν, πολιτευτήκαμε με χαμηλούς τόνους, με ψυχραιμία και με επιχειρήματα. Κι εγώ, και όλοι οι υποψήφιοι σύμβουλοί μου. Έτσι πολιτεύτηκα και τα χρόνια που διετέλεσα Αντιδήμαρχος. Δουλεύοντας σκληρά, αποφεύγοντας την ανούσια προβολή και τις περιττές δημόσιες σχέσεις, μέσα στα έργα και όχι σε πολυτελή σαλόνια. Συσπειρώθηκαν γύρω μου, -και αυτή είναι μια αναγνώριση και ανταμοιβή που δεν ανταλλάσσεται με όλες τις επιτυχίες του κόσμου!-, μερικά από τα υγιέστερα κομμάτια της τοπικής μας κοινωνίας. Άνθρωποι έμπειροι, σοφοί αυτοδιοικητικοί, επαγγελματίες καταξιωμένοι, νέοι επιστήμονες, εργάτες του μόχθου, αγρότες, νοικοκυραίοι, γυναίκες άξιες, νεαρά παιδιά. 
Ένα κριτήριο είχα στην επιλογή μου: Ήθος. Ήθος και χαμηλούς τόνους. Ειλικρινές βλέμμα για δουλειά. Άδολη επιθυμία για προσφορά. Τους βρήκα αυτούς τους ανθρώπους και τους κέρδισα. Και με κέρδισαν κι αυτοί! Έργο μας τώρα, το οποίο κορυφώνεται την Κυριακή, είναι μας εμπιστευτούν οι ψηφοφόροι. Να δουν ανάμεσά μας την Ελπίδα για το μέλλον του Δήμου. Όχι στα λόγια. Στα έργα. 
Η έννοια της αλλαγής, ξέρετε, εμπεριέχει την έννοια της Δράσης. Και για να είναι μια Δράση πετυχημένη, χρειάζεται Γνώση. Τα έχουμε όλα. Θα σταθούμε ταπεινοί και συνεπείς στην εντολή νίκης, αξιόπιστοι φορείς ενός σαρωτικού μηνύματος που θα καταδικάσει τους ψευδεπίγραφους Σωτήρες, τους επαγγελματίες πολιτικούς, τους δημοσιοσχετίστες εκπροσώπους. Νικηφόρο ραντεβού στην κάλπη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: