Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Μια βόλτα στα γραφικά χωριά της Προβηγκίας

Τα τοπία της μοιάζουν σα να βγήκαν από καρτ – ποστάλ και οι εναλλαγές στο φυσικό της σκηνικό γοητεύουν και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη.

Η αχανής αυτή έκταση, φιλοξενεί μια πληθώρα από πανέμορφα χωριουδάκια, χτισμένα σε λόφους ή εκτάσεις με έντονη βλάστηση, ενώ τα παράλια της βρέχονται από τα κρυστάλλινα νερά της Κυανής Ακτής.
Περιηγηθείτε με το αυτοκίνητο σε αυτή τη γεμάτη εκπλήξεις περιοχή και μάθετε τα καλύτερα μέρη για διαμονή και φαγητό, με οδηγό τον Guardian.

Gorges du Verdon



Φτάνοντας στην θεαματική τοποθεσία του ξενοδοχείου Hotel des Gorges du Verdon θα νιώσετε την αίσθηση της ανακούφισης μετά την δύσκολη διαδρομή με τις διαδοχικές στροφές. Εδώ όλα είναι σύγχρονα, φιλικά προς το περιβάλλον και γεμάτα όμορφη βλάστηση, με τις αποχρώσεις της λεβάντας, κυρίαρχο φυτό της περιοχής Gorges, να δημιουργούν ένα παραμυθένιο σκηνικό.
Το σημείο που είναι χτισμένο το ξενοδοχείο είναι σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από την έναρξη του διαδρομής “route des Crêtes”, ιδανική για έμπειρους περιπατητές, ενώ για όσους αγαπούν την χαλάρωση η βεράντα και η πισίνα του ξενοδοχείου θα τους προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον.
Πού να φάτε: Στο Auberge du Point Sublime.
Μην χάσετε: Τα γαλαζοπράσινα νερά του Lac de Sainte Croix είναι μαγικά για κολύμπι και βαρκάδα. Παράλληλα, μπορείτε να ακολουθήσετε δραστηριότητες, όπως η πεζοπορία, το ράφτινγκ, το κανό και το canyoning στα φαράγγια.

St.Remy de Provence


Ο συνθέτης Charles Gounod έγραψε την όπερα Mireille εδώ και έδωσε το όνομά του στο παλαιότερο ξενοδοχείο της πόλης Το Gounod Hotel βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του σε St. Remy de Provence και το εσωτερικό του είναι γεμάτο από αναμνηστικά που σχετίζονται με τη μουσική, καθώς και μια συλλογή από θρησκευτικά αγαλματίδια.
Το ξενοδοχείο διαθέτει επίσης μια αίθουσα τσαγιού και είναι κοντά σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και μπουτίκ σε μία από τις αρχαιότερες και ομορφότερες πόλεις της Γαλλίας. Το ρωμαϊκό χωριό Glanum και το σανατόριο του Vincent van Gogh βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.
Πού να φάτε: Στο L' Estagnol θα δοκιμάσετε αρνί, ελιές και πολέντα σε ένα φιλόξενο και χαλαρό περιβάλλον.
Μην χάσετε: Το Carrieres de Lumieres είναι ένα εντυπωσιακό show φωτός, που διοργανώνεται στα παλιά λατομεία έξω από το Les Baux. Το φετινό πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στον Gustav Klimt και θα διαρκέσει ως τον Ιανουάριο του 2015.

Saint Paul de Vence


Το Saint- Paul, χτισμένο πάνω σε λόφο. είναι γνωστό για τις γκαλερί τέχνης και το εστιατόριο Colombe d'Or, όπου μπορείτε να δειπνήσετε κάτω από ένα υπογεγραμμένο έργο του Matisse και να απολαύσετε τη σούπα σας δίπλα σε έναν Πικάσο.
Στη δασώδη κοιλάδα από κάτω θα βρείτε τον ξενώνα Orion B & B με μια συλλογή από τέσσερα φανταστικά δεντρόσπιτα, που έχουν το όνομα των χαρακτήρων του Βιβλίου της Ζούγκλας. Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις του δεσπόζει η οικολογική πισίνα γλυκού νερού.
Πού να φάτε: Ένα μονοπάτι πέντε λεπτών με τα πόδια από το Orion σας μεταφέρει απευθείας στο Brouette, όπου θα γευτείτε καπνιστή πέστροφα σε μια μια ανθισμένη βεράντα.
Μην χάσετε: Τη La Fondation Maeght, μια σύγχρονη γκαλερί τέχνης και γλυπτικής σε έναν όμορφο κήπο κρυμμένο μέσα στους λόφους της Προβηγκίας και γιορτάζει την 50η επέτειό της το 2014.

Μασσαλία


Το 2013 Μασσαλία ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και αυτή η κληρονομιά σημαίνει ότι είναι η ιδανική στιγμή για να απολαύσετε την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της και το ανανεωμένο λιμάνι της Κομψά μπιστρό και ξενοδοχεία έχουν ανοίξει εδώ και το καλύτερο από όλα είναι το urban chic Hotel Le Corbusier.
Το μοντέρνο κατάλυμα καταλαμβάνει τον τρίτο όροφο του κτηρίου Cité Radieuse σχεδιασμένο από έναν Ελβετό αρχιτέκτονα. Οι επισκέπτες μπορούν να μείνουν σε παραδοσιακά φτιαγμένα δωμάτια με δρύινα πατώματα ή "καμπίνες" που βασίζονται στον σχεδιασμό του, που θυμίζει μοναστήρι. Στην κορυφή του κτηρίου υπάρχει μια πισίνα και μια γκαλερί τέχνης, με μαγευτική θέα στα νουνά και τα νησιά Friuli.
Πού να φάτε: Το O'Bidul είναι ένα από τα αγαπημένα στέκια της Μασσαλίας.
Μην χάσετε: Το Mucem είναι το νέο εθνικό μουσείο της Μασσαλίας με συλλογές αφιερωμένες στον Ευρωπαϊκό και Μεσογειακό Πολιτσιμό.

Haut de Cagnes


Το Haut de Cagnes είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα χωριά της Προβηγκίας. Απότομα, γραφικά καλντερίμια οδηγούν σε εργαστήρια καλλιτεχνών, κρυμμένα πίσω από πέτρινες καμάρες. Μέσα στα μεσαιωνικά τείχη της πόλης είναι το Chateau Le Cagnard, ένας παράδεισος πολυτέλειας.
Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς χώρους του είναι το δωμάτιο, στο οποίο δειπνούσαν ιππότες είναι διακοσμημένο με ελέφαντες, ζωγραφισμένους στο χέρι, ενώ όλοι οι χώροι του ξενοδοχείου φιλοξενούν κειμήλια σε κόγχες και ντουλάπια, όπως μια ναπολεόντειο οβίδα, ιστορικές περγαμηνές και ένα μικρό ανελκυστήρα με ένα ευφάνταστο μονόκερο ζωγραφισμένο πάνω του πόρτα του. Το σπίτι – μουσείο του Ρενουάρ είναι επίσης σε κοντινή απόσταση.
Πού να φάτε: Το L' Atelier συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία από τα τοπικά πιάτα της Προβηγκίας με μια πινελιά από ασιατικές γεύσεις.
Μην χάσετε: Η παραθαλάσσια πίστα στην Cagnes - sur - Mer δέχεται κόσμο όλες τις εποχές του χρόνου.

Aix en Provence


Μεταξύ των χρυσών προσόψεων της παλιάς συνοικίας θα βρείτε το ξενοδοχείο Cardinal, την απόλυτη ενσάρκωση των ξενώνων της Προβηγκίας. Ο λογαριασμός δίνεται ακόμα χειρόγραφα και το πρωινό σερβίρεται στο επίσημο καθιστικό, διακοσμημένο με επίχρυσους καθρέπτες και πίνακες ζωγραφικής του Mont Sainte – Victoire.
Στον πρώτο όροφο μερικά δωμάτια έχουν μικρή κουζίνα, ενώ οι περισσότεροι χώροι είναι επιπλωμένοι με αντίκες. Το κατάλυμα είναι η τέλεια βάση για να επισκεφθείτε το Μουσείο Granet, να περιπλανηθείτε στις αγορές του Aix και να χαζέψετε τους περαστικούς από τις καφετέριες της Cours Mirabeau.
Πού να φάτε: Το Carton Rouge προσφέρει μια φανταστική εμπειρία μπιστρό, με βαρέλια κρασιού και μενού γραμμένο στον μαυροπίνακα.
Μην χάσετε: Τις γιγαντιαίες οπτικές ψευδαισθήσεις στο μουσείο Fondation Vasarely λίγο έξω από Aix, καθώς και το έργο του καλλιτέχνη Victor Vasarely.

Cotignac


Το Cotignac βρίσκεται στην καρδιά της οινοπαραγωγικής περιοχής της Προβηγκίας. Το χωριό είναι δημοφιλές στους τουρίστες λόγω των σιντριβανιών του, των δεντρόφυτων λεωφόρων και το σκηνικό με κατοικίες τρωγλοδυτών.
Το Chateau Nestuby διαθέτει πέντε υπνοδωμάτια και προσφέρει καταλύματα bed and breakfast, που περιβάλλονται από έναν όμορφο αμπελώνα. Τα υπνοδωμάτια έχουν καλύμματα στο χρώμα του ηλιοτρόπιου, καρέκλες van Gogh και δρύινες ντουλάπες, ενώ στον εξωτερικό χώρο δεσπόζει η πισίνα γλυκού νερού.
Πού θα φάτε: Το εστιατόριο Les Pins βρίσκεται σε μικρή απόσταση με τα πόδια στο Sillans - la - Cascade, αλλά αξίζει τον κόπο για την σκιερή του βεράντα.
Μην χάσετε: Περίπου 30 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο του χωριού είναι ένας πανέμορφος καταρράκτης, όπου οι γενναίοι κολυμβητές μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους σε μια δημοφιλή, αλλά απομονωμένη λιμνοθάλασσα.

Camargue


Δεν υπάρχει κανένα μέρος στον κόσμο, όπως το Camargue. Μαύροι ταύροι, λευκά άλογα, ροζ φλαμίνγκο, γεράκια και αετοί ζουν στις αλυκές, τους ορυζώνες και τους αμπελώνες στο δέλτα του Ροδανού ποταμού, στα νότια της Αρλ. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για ποδηλασία ( ο ψηλότερος λόφος είναι μόλις δύο μέτρα ύψος ), ιππασία και παρατήρηση πουλιών.
Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε τον τόπο είναι να μείνετε σε ένα ράντσο. Το L' Etrier, έχει πέντε δωμάτια, μια όμορφη πισίνα που περιβάλλεται από λευκά κτίρια.
Πού θα φάτε: Το Les Saladelles είναι διάσημο για ένα πιάτο που φτιάχνεται με έναν τύπο αχιβάδας, αλλά θα βρείτε ακόμα μπριζόλες από ταύρο.
Μην χάσετε: Το Saintes Maries de la Mer έχει μεγάλες αμμώδεις παραλίες, ένα διάσημο φεστιβάλ στο τέλος του Μαΐου και πολλά καταστήματα.

L' Isle sur la Sorgue


Μια γραφική επιλογή για επισκέψεις στην Αβινιόν και το Vaucluse, το L' Isle sur la Sorgue απέκτησε ευημερία από τις καραβίδες, το μετάξι και το χαρτί. Σήμερα υδραυλικοί τροχοί καλυμμένοι με βρύα μεταφέρουν ακόμα το νερό, κατά μήκος των καναλιών αυτού του ειρηνικού μεσογειακού χωριού.
Το κάμπινγκ La Sorguette προσφέρει μια επιλογή από σκηνές, όλες δίπλα στο ποτάμι και σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από το κέντρο της πόλης.
Πού να φάτε: Το Café Fleurs au jardin d' Aubanel βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο νερό και προσφέρει την ιδανική επιλογή για γεύμα.
Μην χάσετε: Τη μεγαλύτερη αγορά με αντίκες, έξω από την πόλη του Παρισιού, με περίπου 400 εμπόρους, που προσφέρουν τα πάντα, από μαρμάρινα λιοντάρια έως εσώρουχα και πέτρινες βρύσες.

Cassis


Ο Winston Churchill έμαθε να ζωγραφίζει στο Cassis. Το παραθαλάσσιο αυτό λιμάνι έγινε γνωστό ως Bloomsbury sur Mer με τους Βιρτζίνια Γουλφ, ​​Vanessa Bell και Duncan Grant να την επισκέπτονται συχνά. Το Cassis σήμερα εξακολουθεί να είναι ένα από τα μποέμ και ταυτόχρονα κλασικά θέρετρα της Προβηγκίας, με ωραία μπιστρό για θαλασσινά, εκδρομές με το σκάφος και υπαίθρια αγορά δυο φορές την εβδομάδα.
Σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το κέντρο της πόλης είναι το Clos du petit Jésus, που προσφέρει μόλις ένα, ευάερο και σύγχρονο δωμάτιο. Η βεράντα του πρώτου ορόφου με θέα την πισίνα προσφέρεται για ένα απεριτίφ με τη συντροφιά του οικοδεσπότη.
Πού να φάτε: Το εστιατόριο Le Mistral βρίσκεται στο λιμάνι, σερβίροντας φρέσκα θαλασσινά με τοπικό κρασί.
Μην χάσετε: Οι Les Calanques του Cassis είναι ιδανικές για κολύμπι ή περπάτημα σε στην κορυφή των λόφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: