Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Ιωάννης Βελέντζας: Είμαι έξαλλος μαζί τους!

velentzas
Συνέντευξη του Ιωάννη Βελέντζα στην Μαρία Τριγώνη 

Με πηγαίο χιούμορ, πληθωρικός, γενικώς, και κυρίως σε ιδέες, ο Ιωάννης Βελέντζας είναι υποψήφιος Σύμβουλος Βέροιας με τον συνδυασμό “Δράση με Γνώση” του Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη. Ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ανήκει στον επιστημονικό κλάδο που χαρακτηρίστηκε ως “σινάφι” από υποψήφιο δήμαρχο Βέροιας. Και αυτό μας φέρνει στην πρώτη ερώτηση που απευθύναμε στον κ. Βελέντζα, εν όψει των δημοτικών εκλογών.

Μιλώντας επί της ουσίας, πως βλέπετε τις κριτικές εναντίον του συνδυασμού σας;
Ζούμε στην εποχή που επαναστάσεις, όπως η "Αραβική Άνοιξη", έχουν αφετηρία το διαδίκτυο, αλλά στην πόλη μας κάποιοι, ακόμα, πετάνε την μπάλα στην εξέδρα. Ο κόσμος έχει αναποδογυρίσει και εμείς ακόμη συζητάμε τα αυτονόητα.
Αρκεί ένας φορητός καρδιογράφος, μία τηλεφωνική συσκευή, ένα μόντεμ και το καρδιογράφημα του παππούλη ή της γιαγιούλας ταξιδεύει στα πέρατα της γης. Και εδώ, κάποιοι ασκούν κριτική επειδή τα σκουπίδια μας ταξιδεύουν με λιγότερο κόστος. Εάν όμως τους πεις ότι συμφέρει να γίνει ένας σύγχρονος χώρος υγειονομικής ταφής, θα αντιδράσουν, ξεσηκώνοντας τους κατοίκους. Υποκρισία και τίποτα άλλο.
Εάν όλοι μαζί βροντοφωνάξουμε όχι στην παρελθοντολαγνεία και στην μελλοντοφοβία και κοιτάξουμε μπροστά, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε νέους ορίζοντες για τα παιδιά μας.

Οι λακκούβες όμως είναι γεγονός.
Ασφαλώς δεν πρέπει να υπάρχουν λακκούβες στο οδόστρωμα. Αλλά είναι αυτό το μέγιστο θέμα που μας απασχολεί, ώστε να το κάνουν καραμέλα; Ας μας πουν όλοι αυτοί που “κόπτονται” για την νεολαία μας. Κλείνουμε τις λακκούβες, και μετά τι; Θα πάψουν τα παιδιά μας να είναι οργισμένα και απογοητευμένα; Θα φύγει η μελαγχολία τους; Μόνο εάν τα κοιτάξουμε κατάματα και τα μιλήσουμε ειλικρινά, θα μπορέσουμε να τα "κρατήσουμε" κοντά μας. Το σκοτάδι δεν γίνεται φως με ευχολόγια. Πρέπει κάποιος να γυρίσει το διακόπτη, τον οποίο κάποιος άλλος πριν, έχει ήδη εγκαταστήσει. Υπάρχει δηλαδή μία συνέχεια.

Ενώ είστε άνθρωπος χαμηλών τόνων, παρατηρώ υψηλούς τόνους στις απαντήσεις σας.
Είμαι έξαλλος μαζί τους. Έφθασε η ώρα που η γλώσσα μας θα γίνει σκληρή και χωρίς χιούμορ. Πρέπει κάποιοι να καταλάβουν το κακό που προκαλούν αυτή τη στιγμή. Γίνονται επικίνδυνοι για τον τόπο μας αλλά και τη δημόσια ψυχική υγεία, όταν μοιράζουν ψέματα και φθηνό λαϊκισμό. Όταν παρουσιάζονται ως Μεσσίες, δηλώνοντας ότι αυτοί θα είναι αλάνθαστοι!
Στους ψευδοσωτήρες, όπως λέμε ψευδοπροφήτες, απαντώ τέρμα τα δίφραγκα. Υποκριτές και Φαρισαίοι είναι και τίποτα παραπάνω. Θέλουν να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους και χρησιμοποιούν οποιοδήποτε μέσο, αποδεικνύοντας βέβαια πόσο βαθιά νυχτωμένοι είναι. Δυστυχώς δεν έχουν ακόμα καταλάβει πόσο πολύπλοκη και σύνθετη είναι η σημερινή κοινωνία. Είδαμε και πάθαμε να φύγουμε από τη λογική των μπλε και πράσινων καφενείων και έρχονται τώρα, αυτοί οι εξυπνάκηδες, να μας τα ξαναθυμίσουν.

Πως πιστεύετε ότι πρέπει να προχωρήσει ο συνδυασμός σας, στην περίπτωση που θα είναι ο νικητής των εκλογών;
Είμαι βέβαιος ότι θα επικρατήσουμε, όχι γιατί έχουμε μεγαλύτερο εκτόπισμα (πολιτικό εννοώ και όχι τα κιλά μας), αλλά γιατί γνωρίζουμε τα προβλήματα και τη μέθοδο επίλυσής τους. Θα προχωρήσουμε με αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, προσαρμογές. Ο κόσμος προχωρά με μικρά βήματα, αλλά σίγουρα. Όχι άλματα στο κενό.
Τα κεφάλαια μπορεί νε είναι "μηδενικά", αλλά τα κεφάλια πρέπει, και επιβάλλεται, να είναι μεγάλα. Πρέπει να έχουν μεγάλα αυτιά για να ακούνε τα προβλήματα των δημοτών, μεγάλη μύτη για να οσφρίζονται την ατμόσφαιρα, μεγάλα μάτια για να παρατηρούν γύρω τους και να βλέπουν στο μέλλον, μεγάλο μυαλό για να επιλύουν τα προβλήματα και, βεβαίως, μεγάλο στομάχι για να αντέχουν τις ανοησίες και τις κατηγορίες που θα ακούγονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: