Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Εκλογές 2014: Τα απίθανα και περίεργα των φετινών αναμετρήσεων

Εκλογές 2014: Τα απίθανα και περίεργα των φετινών αναμετρήσεων
Αν δεχτούμε ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, όπως είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου, τότε η πρωτοτυπία και η...παραξενιά θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα από τα βασικά μας χαρακτηριστικά και βάσει αυτού βαδίζουμε. Και ο λαός μας φαίνεται να εφαρμόζει, σε μία ακόμα περίπτωση, τους δικούς του κανόνες.

Στις επερχόμενες εκλογές, δεν λείπουν τα απρόσμενα περιστατικά. Δήμος, όπου δύο αδέλφια τραβούν διαχωριστική γραμμή μεταξύ τους, διεκδικώντας το χρίσμα με διαφορετικούς συνδυασμούς. Περιοχές, όπου η εκλογική διαδικασία ακυρώνεται εκ των πραγμάτων, δεδομένου ότι κατεβαίνει στις εκλογές ένας και μοναδικός υποψήφιος, ενώ δεν λείπουν οι εκλογικοί σχηματισμοί με ασυνήθιστα ονόματα, αλλά και πρωτότυπη πολιτική στρατηγική. Άλλοι νεοσύστατοι και άλλοι με μακρά πολιτική παράδοση. Εμείς δεν κάνουμε τίποτε άλλο, παρά να μετράμε τους λαγούς, που βγάζει η προεκλογική διαδικασία, αναμένοντας φυσικά κι εκείνους, που θα ακολουθήσουν την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Τα αδέλφια που χωρίζουν τα τσανάκια τους για μία ψήφο

Στην περίπτωση του Χρήστου και του Γιάννη Μικιρτζή, ο πολιτικός πολιτισμός είναι αυτός που κυριαρχεί. Κι αυτό, γιατί δύο αδέλφια καλούνται να μεταφέρουν την αρμονική συνύπαρξη, που τους συνδέει, από τα οικογενειακά τραπέζια της Κυριακής στον πολιτικό μαραθώνιο των δημοτικών εκλογών. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, και οι δύο έχουν καταθέσει την υποψηφιότητά τους για δημοτικοί σύμβουλοι στο Πρωτοδικείο της Λάρισας. Ο ένας με το συνδυασμό του υποψηφίου δημάρχου, Ντίνου Διαμάντου, και ο άλλος με το συνδυασμό του Κώστα Τζανακούλη.

Τα...μικρά κόμματα που χαρίζουν οικόπεδα, ρίχνουν λευκό και ονειρεύονται αναδάσωση παντού

Τρανταχτό παράδειγμα οραματιστή πολιτικού αποτελεί ο Μιλτιάδης Τζαλαζίδης. Παρά τα 84 του χρόνια, δεν παύει να ελπίζει ότι θα... κόψει ψήφους από τους εκπροσώπους του δικομματισμού, όπως ο ίδιος λέει. Κατάγεται από τα Γρεβενά και το όνομα του κόμματός του μοιάζει με πρόταση, χωρίς άνω τελεία και συνδέσμους. Ποιο είναι ;
Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση, Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Παναγροτικό Κίνημα Ελλάδος.
Και, σίγουρα, δεν θα μπορούσε κανείς να το προφέρει με μία και μοναδική ανάσα !
Το γραφείο του κόμματος βρίσκεται στη λεωφόρο Αχαρνών, σε ένα διαμέρισμα, το οποίο περισσότερο θυμίζει σπίτι - αποθήκη, παρά πολιτικό χώρο, όπως τουλάχιστον το έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα. Ο Τζαλαζίδης κατέβηκε για πρώτη φορά υποψήφιος το 1989 με τη ΔΗ.ΑΝΑ. του Κωστή Στεφανόπουλου, ενώ στις εθνικές εκλογές του 2012 ήταν η τρίτη φορά, που συμμετείχε σε εκλογική αναμέτρηση ως επικεφαλής πολιτικού σχηματισμού. Διαθέτει πλούσιο πολιτικό παρελθόν, καθώς μετράει ήδη εννέα εκλογικές συμμετοχές και ετοιμάζεται για τη δέκατη. Στις εθνικές εκλογές του 2012, έλαβε στην πρώτη αναμέτρηση κάτι περισσότερο από 300 ψήφους, και στις επαναληπτικές μόνο μία, τη δική του. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος απευθύνει έκκληση σε όποιον θέλει να παρέμβει στα κοινά, να συμμετάσχει ως υποψήφιος στο κόμμα του, το "Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη", δεν έχει παρά δύο υποψηφίους. Τον κύριο και την κυρία Τζαλαζίδη.

Ο...Πλανητάρχης οικολόγος

Μα καλά...Πλανητάρχης; Θα αναρωτηθείτε ίσως...
Κι όμως, ο γνωστός σε όλους πλέον, Δημοσθένης Βεργής - αυτοαποκαλείται πλανητάρχης -, δεν είναι χθεσινός στην πολιτική. Το κόμμα του 'Έλληνες Οικολόγοι', συμμετέχει στην πολιτική ζωή της χώρας από το 1986, οπότε και ιδρύθηκε. Σχεδόν τριάντα χρόνια αργότερα, ο πρόεδρός του, ο οποίος ονειρεύεται αναδάσωση παντού και δημιουργία οικολογικών πάρκων, σκέφτεται να παραδώσει τα ηνία στο διάδοχό του. Όχι, όμως, πριν συμμετάσχει στις εκλογές που έρχονται, αλλά και στις επόμενες εθνικές, όποτε γίνουν αυτές.
Ο ίδιος λέει ότι αυτό, που πέτυχε στα χρόνια, κατά τα οποία πολιτεύεται, είναι να τον αγαπούν όλοι. "Είμαι ο μόνος που πίνει καφέ στο Κολωνάκι, τη στιγμή που όλοι οι άλλοι δεν τολμούν να κατέβουν", δηλώνει χαρακτηριστικά.

Με άποψη το...λευκό

Ένα κόμμα πολυσυλλεκτικό, αν δει κανείς ποιοι συμμετέχουν σε αυτό. Απαρτίζεται από πολλές και διαφορετικές ενώσεις, οι οποίες συνθέτουν τις Λαϊκές Ενώσεις Υπερκομματικών Κοινωνικών Ομάδων (Λ.Ε.Υ.Κ.Ο.). Μεταξύ αυτών που απαρτίζουν το κόμμα είναι η Ένωση Ελλήνων Ανέργων, Τηλεθεατών, Φτωχών Ελλάδας, Ελλήνων Καπνιστών, Καλλιτεχνών και Ελλήνων Φορολογουμένων και Δανειοληπτών.

Δήμαρχοι πριν ακόμα γίνουν εκλογές!

Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτές των Λειψών, των Αγράφων, των Σφακίων και της Τήλου, το αποτέλεσμα είναι ήδη γνωστό. Μη βάλετε στο νου σας κάτι παράτυπο. Για όλα φταίει το γεγονός ότι ο υποψήφιος σε καθεμία από τις τέσσερις αυτές περιοχές είναι ένας. Και μοναδικός!
Στην Τήλο, η Μαρία Καμμά - Αλιφέρη, ήδη καταστρώνει σχέδιο δράσης, καθώς δεν απειλείται από κανέναν αντίπαλο και θα παραμείνει στο τιμόνι του δήμου και για την επόμενη τετραετία. Η κυρία Καμμά...διεκδικεί ως μοναδική υποψήφια την επανεκλογή της στην ηγεσία της δημοτικής αρχής Τήλου, με το συνδυασμό «21ος Αιώνας».
Ανάλογη περίπτωση είναι και αυτή του υποψηφίου δημάρχου για το Δήμο Λειψών, Φώτη Μάγγου - καθηγητή φυσικής αγωγής -, ο οποίος κατέθεσε πρόσφατα στο πρωτοδικείο της Κω τη δήλωση του συνδυασμού, «ΛΕΙΨΟΙ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ», του οποίου είναι επικεφαλής.
Στην παράδοση που τείνει να δημιουργηθεί συμμετέχουν δύο ακόμα υποψήφιοι. Ο ήδη..εκλεγμένος υποψήφιος δήμαρχος Αγράφων, Θεόδωρος Μπαμπαλής και ο ομοιοπαθείς υποψήφιος δήμαρχος Σφακίων, Παύλος Πολάκης.
Είδηση αποτελεί το γεγονός ότι στους Λειψούς, δεν συμμετέχει σε αυτές τις εκλογές ο επί 28 χρόνια - 7 τετραετίες - δήμαρχος του νησιού, Σπύρος Μπενέτος, ο οποίος θα είναι αυτή τη φορά υποψήφιος περιφερειάρχης για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Όσον αφορά στα Άγραφα, o κύριος Μπαμπαλής απολαμβάνει τη μοναξιά της υποψηφιότητάς του, καθώς ο συνδυασμός του αντιπάλου του, Χρήστου Δημητρόπουλου, ακυρώθηκε από το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας, με δεδομένο ότι υπήρχαν λάθη στον φάκελο υποψηφιότητας που κατατέθηκε. Επίσης, ο σημερινός δήμαρχος της περιοχής, Δημήτρης Τάτσης, υποψήφιος με τον ακυρωθέντα συνδυασμό, δεν θα μπορέσει να είναι στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο δήμος που απέχει ξανά από τις εκλογές

Παρά το γεγονός ότι η ψήφος είναι υποχρεωτική και όσοι δεν προσέλθουν στην κάλπη κινδυνεύουν με φυλάκιση από ένα μήνα έως ένα έτος, το Βελβεντό Κοζάνης τραβάει το δικό του μοναχικό δρόμο. Για μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση, οι κάτοικοι αποφάσισαν να απέχουν. Με δημοψήφισμα, το οποίο πραγματοποίησαν πρόσφατα, αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αντιδρώντας στην καλλικρατική ένωση του δήμου τους με το δήμο Σερβίων.
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων τότε, να τάσσεται υπέρ της αποχής.
Περίεργα ή μη, απρόοπτα ή όχι, ένα είναι βέβαιο. Πως όλα όσα αναφέραμε αποτελούν μέρος της πολιτικής μας πραγματικότητας. Ουδείς άλλωστε μπορεί να παραβλέψει ότι τα δύο Σαββατοκύριακα που ακολουθούν θα έχουμε πλούσιο υλικό και λόγο αναφοράς στα όσα πρόκειται να συμβούν. Απρόσμενα ίσως, ενίοτε ευτράπελα, πέραν της πεπατημένης που ακολουθεί η εκλογική διαδικασία. Για όλα τα υπόλοιπα, η κάλπη είναι εκείνη που θα έχει τον τελικό λόγο, εκφράζοντας τη φωνή εκείνων που καταθέτουν τον σφραγισμένο φάκελο με την πολύτιμη ψήφο τους, ψηφίζοντας εκείνους που προτιμούν να τους εκπροσωπήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: